NS: ochtendspits goed verlopen

Aangepast op

Het treinverkeer heeft in de spits niet veel problemen ondervonden van de winterse weersomstandigheden. "We hebben een goede ochtendspits gehad", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen.

Er waren volgens de woordvoerder wel "her en der" vertragingen, maar het treinverkeer was allerminst ontwricht. Wel rijden er minder treinen tussen Utrecht en Schiphol. Oorzaak is een wisselstoring, maar die heeft volgens de NS niets te maken met de sneeuw.

Samen met spoorbeheerder ProRail heeft de NS voorzorgsmaatregelen genomen. In grote delen van het land geldt een aangepaste dienstregeling en storingsploegen zijn klaar om uit te rukken. Op vijf grote stations staan diesellocs paraat om treinen weg te kunnen slepen als die stranden.

'Spannende dag'

Aan een voorspelling voor de rest van de dag waagt de NS-woordvoerder zich niet. Omdat de zwaarste sneeuwbuien nog worden verwacht, sluit hij storingen en uitval van treinen niet uit.

"Deze weersomstandigheden hebben gewoon effect op het materieel", zegt hij. "Het blijft een spannende dag. De sneeuwval is dan wel later dan verwacht gekomen, hij houdt ook langer aan."