De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars. De VPHuisartsen verzet zich tegen de verplichting van de verzekeraars om zich aan te sluiten bij het elektronisch patiënten dossier.

Het gaat om de verzekeraars Achmea, CZ, Menzis en VGZ. De vereniging zegt honderden huisartsen te vertegenwoordigen.

'Inspanningsverplichting'

In alle contracten voor 2013 die de zorgverzekeraars nu aan de huisartsen hebben voorgelegd, staat een 'inspanningsverplichting' om zich aan te sluiten bij de elektronische uitwisseling van patiëntgegevens. Als ze zich niet aansluiten wordt de samenwerking volgend jaar beëindigd. De contracten moeten uiterlijk 1 januari zijn teruggestuurd aan de zorgverzekeraars.

Voor een huisarts is een contract met de grote zorgverzekeraars essentieel om een praktijk te kunnen voeren. Als de huisartsen zich nu niet verzetten kan het eigenlijk nooit meer, zegt de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen, want eenmaal ingestemd met deelname is het lastig om er van terug te komen.

Beroepsgeheim

Het bezwaar is inhoudelijk: de artsen vinden dat ze feitelijk hun beroepsgeheim inleveren als ze akkoord gaan. Herman Suichies, bestuurslid van de vereniging zegt: "Mijn patiëntendossiers kunnen dan door ik weet niet wie allemaal worden ingezien, en ik heb geen kijk op wat er verder met die informatie gebeurt. Het is alsof ik de deur van mijn kast wagenwijd openzet en toelaat dat iedereen die dat wil een greep doet."

De VPHuisartsen verwacht dat het kort geding tegen de vier grote zorgverzekeraars volgende week dient. De Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen is in 2008 ontstaan als afsplitsing van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

Heeft u vragen of reactie op dit bericht, mail de schrijver.

STER reclame