Sneeuwval vertraagd op gang

Aangepast op

De eerste sneeuw is gevallen in grote delen van Nederland, maar de verwachte hevige sneeuw laat op zich wachten.

Volgens NOS-weervrouw Willemijn Hoebert is de sneeuwval vertraagd. De zwaarste buien komen mogelijk pas na de ochtendspits. Wel blijft de verwachting overeind dat op veel plaatsen 10 centimeter gaat vallen.

In de afgelopen uren waren er vooral meldingen van natte sneeuw en regen. In het begin van de nacht kwamen de eerste meldingen van lichte sneeuwval via Twitter in onder andere Gouda, Dordrecht en Leiden. Ook in Noord-Holland werd sneeuw gemeld.

Code oranje

Het KNMI heeft 'code oranje' (extreem weer) afgegeven voor bijna heel Nederland. Volgens de meteorologische dienst is er een grote kans dat op veel plaatsen 5 tot 10 cm sneeuw valt. Op sommige plaatsen kan 10 tot 20 cm vallen.

Rijkswaterstaat waarschuwt mensen rekening te houden met gevaarlijke omstandigheden op de weg. De overheidsdienst zegt voor de sneeuwval op de meeste wegen zout te hebben gestrooid. In de vroege ochtendspits waren er nog niet veel problemen op de weg.

Er worden 500 strooiwagens en 350 sneeuwploegen ingezet om de wegen berijdbaar te houden.

Verder raadt Rijkswaterstaat mensen aan om de weersverwachting en verkeersinformatie goed in de gaten te houden en de rijstijl aan te passen aan de omstandigheden op de weg.

Vliegverkeer

Gisteren heeft luchtvaartmaatschappij KLM veel vluchten geannuleerd in verband met de aangekondigde sneeuwval.