Nederlandse Patriots naar Turkije

Aangepast op

Nederland stuurt Patriot-raketten naar Turkije. Ingewijden zeggen dat dit in de ministerraad wordt besloten. De raketten worden gestationeerd in het grensgebied met Syriƫ en moeten Turkije beschermen tegen eventuele aanvallen uit Syriƫ.

Ankara had de NAVO gevraagd om de Patriots te plaatsen. Gisteren stemde Duitsland al in met het sturen van Patriots. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige landen van het bondgenootschap die de beschikking hebben over het luchtverdedigingssysteem.

Commandovoering

Hoeveel Nederlandse militairen met de Patriots meegaan naar Turkije is niet duidelijk. Ook is niet bekend wanneer ze gaan.

Dinsdag kwamen negen Nederlandse verkenners terug uit Turkije. De militairen hebben samen met Amerikaanse en Duitse collega's locaties bekeken en zaken als logistiek, ondersteuning door Turkije en commandovoering onderzocht.

Irak

Het is de derde keer dat het raketverdedigingssysteem in Turkije wordt geplaatst. Eerder gebeurde dat in 1991 en 2003 tijdens de Golfoorlogen om het land te beschermen tegen aanvallen uit Irak.