Emotionele oproep Filipijnen op klimaattop

Aangepast op

Een emotionele oproep van de Filipijnen tijdens de klimaattop in Doha, de hoofdstad van Qatar. Naderev Saño, het hoofd van de Filipijnse delegatie, smeekte de in de Verenigde Naties bijeengekomen landen: "Open uw ogen voor de pijnlijke waarheid waar wij mee te maken hebben. Niet meer wachten. Geen smoesjes meer."

Bekijk hier zijn gehele oproep:

De Filipijnen zijn de afgelopen dagen hard getroffen door tyfoon Bopha: het dodental staat nu op 327 en meer dan 400 mensen zijn gewond geraakt. 380 mensen worden nog vermist. De storm zorgde voor flink aardverschuivingen en bereikte windsnelheden van meer dan 200 kilometer per uur.

Of de tyfoon rechtstreeks met de opwarming van de aarde van doen heeft, is onduidelijk, maar toch willen de Filipijnen een statement maken. "Laat Doha herinnerd worden als de plek waar wij de politieke wil hebben gevonden om verandering te brengen", aldus Saño.

In Doha, bespreken 193 landen tot morgen hoe het verder moet met het klimaat na 2013. Namens Nederland voert staatssecretaris Mansveld van Milieu de onderhandelingen. Er is nog geen akkoord bereikt over een voortzetting van het Kyoto Protocol.