NL bereidt zich voor op winterweer

Aangepast op

In het hele land worden voorbereidingen getroffen voor de sneeuw die vannacht en morgen valt. De NS rijdt in het midden en het westen van het land volgens een aangepaste dienstregeling, de KLM heeft tientallen vluchten geschrapt en het KNMI heeft een 'code oranje' voor extreem weer afgegeven.

Het gevaar zit volgens het KNMI vooral in de langdurige sneeuwval in combinatie met de sterke wind. Er kan volgens het weerinstituut lokaal tot 20 centimeter vallen. In gemeenten wordt gratis strooizout uitgedeeld of is het winterdraaiboek van kracht.

Sneeuwduinen

De ANWB waarschuwt voor een zware spits morgenochtend. In het hele land heeft het verkeer last van gladheid door sneeuw. Het bureau weeronline.nl verwacht totale ontwrichting.

Rijkswaterstaat gaat strooien voordat het begint te sneeuwen zodat er al een zoutlaagje op de weg ligt. Als het sneeuwt worden ook nog sneeuwschuivers ingezet. De wind zou volgens Rijkswaterstaat voor extra problemen kunnen zorgen doordat er sneeuwduinen kunnen ontstaan.

Halfuurdiensten

De ANWB heeft automobilisten opgeroepen om informatie over de actuele situatie in te winnen voordat ze op weg gaan en eventueel de reis uit te stellen. FNV Bondgenoten riep mensen gisteren al op om vooral thuis te werken. Het CBR gelastte vandaag een groot aantal rijexamens af, dat zal morgen ongetwijfeld ook zo zijn.

De NS heeft de dienstregeling aangepast en gaat in en om de Randstad van kwartierdiensten naar halfuurdiensten. Zo creƫert het spoorbedrijf ruimte in de dienstregeling om eventuele problemen op te vangen. In de treinen die rijden zal het zeker drukker zijn, zegt de NS. Reizigers moeten rekening houden met extra overstappen.

Bevriezingsgevaar

De KLM heeft tientallen vluchten binnen Europa geannuleerd. Dat kunnen er meer worden. Ook in andere Europese landen wordt sneeuw verwacht, het kan zo zijn dat er op sommige buitenlandse luchthavens niet gevlogen kan worden.

In de grote steden is morgen de winterkouderegeling voor daklozen van kracht. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben die ingesteld omdat het te koud wordt om buiten te slapen vanwege bevriezingsgevaar.