Gele koorts-epidemie in Darfur

Aangepast op

In de Sudanese provincie Darfur zijn de afgelopen drie maanden zeker 165 mensen overleden aan de ziekte gele koorts. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO spreekt van de zwaarste gele koorts-epidemie in jaren.

Sinds september zijn in Darfur 732 vermoedelijke gevallen van gele koorts geconstateerd. In 165 gevallen heeft dat dus tot de dood geleid.

Muggen

In de gebieden en landen rond Darfur zijn nauwelijks mensen die gele koorts hebben opgelopen. Waarschijnlijk komt dat omdat de ziekte daar is opgenomen in de vaccinatieprogramma's. In Darfur wordt pas sinds november tegen de ziekte ingeënt.

De gele koorts wordt overgebracht door muggen. Niet iedereen die besmet wordt krijgt de ziekte, maar bij mensen die de ziekte wél krijgen kan tot twintig procent van de patiënten overlijden.

Maatregelen

Gele koorts gaat vaak gepaard met hoge koorts, leverschade (ernstige geelzucht, vandaar de naam gele koorts), diarree, ernstige bloedingen, neurologische afwijkingen en shock.

Voor patiënten die de ziekte eenmaal hebben, bestaat geen behandeling. Bij veel landen waar gele koorts moeten bezoekers gevaccineerd zijn.

De WHO vreest dat de epidemie verder zal verspreiden als er geen maatregelen worden genomen. De organisatie zegt dat er meer geld nodig is, zodat meer mensen kunnen worden ingeënt.