Rutte wist niet alles over Verdaas

Aangepast op

"Ik kan niet doorvragen over feiten die ik niet ken". Dat zei premier Rutte in het Kamerdebat over het vertrek van staatssecretaris Verdaas.

Veel Kamerleden vroegen zich af hoe Rutte in zijn rol als formateur niet alle feiten over de oud-gedeputeerde van Gelderland boven tafel had gekregen. Verdaas lag in die provincie al een tijdje onder vuur vanwege zijn declaratiegedrag.

Rutte zei dat bepaalde feiten pas na de formatie naar buiten zijn gekomen: dat Nijmegen niet de werkelijke woonplaats van Verdaas was en dat hij ritten van Nijmegen naar Arnhem declareerde, terwijl ze in feitelijk naar Zwolle gingen.

Dienstauto

De premier zei dat hij expliciet heeft gevraagd naar verhalen die de ronde deden over met de dienstauto gereden privéritten, maar dat de twee nieuwe feiten niet in het sollicitatiegesprek aan de orde zijn gekomen.

Rutte wees erop dat de formateur informatie over de kandidaten opzoekt in drie externe registers: van de fiscus, van justitie en van de inlichtingendienst AIVD. "We doen dus geen onderzoek, maar naslag", zei de premier.

Hij zei dat kandidaat-bewindslieden zelf de verantwoordelijkheid hebben om alles te vertellen wat belangrijk is. "Ik kan niet oordelen over feiten die ik niet ken."

Valsheid in geschrifte

PvdA-leider Samsom zei over de nieuwe feiten. "Dit kán valsheid in geschrifte zijn." Volgens hem is het niet aan de Kamer om daar een oordeel over te vellen, maar aan het Openbaar Ministerie.

Verdaas heeft volgens Samsom zelf al de "zwaarst mogelijke consequentie" getrokken door zijn functie als staatssecretaris neer te leggen.