Van Rijn: zorg wordt niet afgebroken

Aangepast op

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid is het er absoluut niet mee eens dat het kabinet de langdurige zorg afbreekt. Hij zei dat in de Tweede Kamer in een reactie op kritiek van de oppositie.

Die maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op de AWBZ en het overdragen van taken aan de gemeenten. De oppositie is bang dat er weinig overblijft van huishoudelijke hulp, dagbesteding en andere vormen van begeleiding.

Maatwerk

Van Rijn erkende dat er wordt bezuinigd, maar benadrukte dat die taken niet worden afgeschaft. "Er wordt alleen meer maatwerk gegeven." Hij zei dat je passie voor de zorg moet combineren met passie voor de houdbare financiƫn.

De staatssecretaris benadrukte dat hij ernaar streeft mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Hij verwees in het debat naar de situatie van zijn ouders, die 58 jaar getrouwd zijn. Zijn moeder zit in een verpleeghuis, maar zijn vader had haar liever nog langer in haar eigen omgeving laten blijven. "Dat soort gevallen motiveert mij," zei Van Rijn.