Vestia vecht gouden handdruk aan

Aangepast op

Woningcorporatie Vestia probeert via een juridische procedure miljoenen terug te krijgen van voormalig topman Erik Staal. Op basis van zijn arbeidsvoorwaarden kreeg hij bij zijn vertrek dit jaar 3,5 miljoen euro mee, maar volgens Vestia deugen die voorwaarden niet.

Vestia noemt het salaris en de pensioenvoorziening van Staal uitzonderlijk en onverantwoord, "niet passend bij een woningcorporatie van welke omvang ook". Uit onderzoek bleek dat bij het vaststellen van de regeling in strijd met de statuten en interne regels is gehandeld. Ook hielden de toenmalige commissarissen onvoldoende toezicht, zegt de noodlijdende corporatie.

Contact

De advocaat van Eric Staal zegt dat de oud-directeur door Vestia niet is geïnformeerd over de juridische stappen. Jurjen Lemstra: "Vestia heeft het onderzoek, ondanks herhaald verzoek daartoe, niet willen delen." Volgens Lemstra vindt Staal het "verschrikkelijk" wat er met Vestia is gebeurd.

In de afgelopen periode heeft Vestia nooit contact gezocht met Staal. Lemstra heeft Staal geadviseerd voorlopig niet inhoudelijk te reageren, "zolang wij niet kunnen beschikken over de processtukken en het rapport".

Transacties

Staal stapte begin dit jaar op bij Vestia nadat de corporatie door riskante beleggingen in financiële problemen was gekomen.

Vestia doet nog onderzoek naar creditcardtransacties door de oud-bestuurder, handel met enkele eigen bv's en vier of vijf vastgoedtransacties. Een onderzoek naar de derivatenportefeuille is bijna afgerond, zegt een woordvoerder.

Medeverantwoordelijk

Vestia kijkt ook nog naar de rol van de toezichthouders. "Wij doen er alles aan om iedereen die medeverantwoordelijk is voor de situatie waarin de corporatie terecht is gekomen, daarop aan te spreken. Dat geldt voor de accountant, de banken, de oud-bestuurder en dus ook voor de commissarissen."