Verdaas: kabinet niet meer belasten

Aangepast op

PvdA-staatssecretaris Verdaas van Economische Zaken wil het kabinet en de PvdA niet verder belasten. Dat zei hij in een verklaring over zijn besluit om op te stappen. Aan het eind van de middag verleende de koningin hem ontslag.

Verdaas ligt al een tijdje onder vuur vanwege vragen over zijn declaratiegedrag als gedeputeerde in Gelderland. Hij zegt nu dat er discussie mogelijk was over zijn feitelijke woonplaats en over de rechtmatigheid van ingediende declaraties. Hij heeft een aantal keren aangegeven dat hij van Nijmegen naar Arnhem reisde, terwijl hij soms vanuit Zwolle kwam, waar hij ook een woning had.

Twijfel

Hij is bang dat de discussie daarover voortduurt en hij vindt dat een staatssecretaris een voorbeeldfunctie heeft. Omdat zijn integriteit boven alle twijfel verheven moet zijn, treedt hij af.

Verdaas zei dat hij de intentie had om de provincie niet te benadelen. Hij betaalt het bedrag dat ter discussie staat terug.

Achtervolgen

De declaraties zijn al aan de orde geweest in Provinciale Staten van Gelderland. De Staten vonden dat er geen stappen tegen Verdaas moesten worden gezet. De PvdA-top heeft gisteren ook over de kwestie gepraat. Daar is de conclusie getrokken dat de affaire hem zou blijven achtervolgen.

Verdaas was sinds begin vorige maand staatssecretaris in het tweede kabinet-Rutte. De planoloog zat eerder vier jaar voor de PvdA in de Tweede Kamer.