"Tuurlijk raakt Lance ook brons kwijt"

Aangepast op

"Natuurlijk raakt Lance Armstrong ook zijn bronzen olympische medaille kwijt."

De woorden van Enrico Carpani, woordvoerder van de UCI, laten aan duidelijkheid niets te wensen over.

Volgens Carpani zal de internationale wielerunie op zeer korte termijn officieel aan Armstrong en zijn advocaat kenbaar maken de bevindingen en conclusies van het USADA-rapport te onderschrijven. Alle uitslagen van de Amerikaan die betrekking hebben op de periode 1998-2010 zullen dan ongeldig worden verklaard.

Het IOC bepaalde woensdag dat Armstrong zijn bronzen tijdritmedaille van de Olympische Spelen van Sydney in 2000 voorlopig nog mag houden, omdat de UCI hem officieel nog niet in staat van beschuldiging heeft gesteld. Pas als dat gebeurd is, mag het IOC hem zijn medaille afnemen.

De UCI had al laten weten dat Armstrong zijn zeven Tour-titels kwijtraakt. Dat zijn titels die rechtstreeks onder verantwoordelijkheid van de UCI vallen. Het toekennen of afnemen van olympische medailles is de verantwoordelijkheid van het IOC.

Armstrong kan in beroep

Zodra de UCI Armstrong officieel op de hoogte heeft gebracht van hun besluit, heeft de Amerikaan 21 dagen de tijd om beroep aan te tekenen. Na die 21 dagen neemt de UCI het definitieve besluit. En vervolgens kan het IOC ook actie ondernemen.

De persvoorlichter van het IOC hoopt dat de procedure niet al te lang meer zal duren. "U heeft vast gezien dat het IOC donderdag vier atleten hun medailles van Athene 2004 heeft afgenomen vanwege recent aangetoond dopinggebruik. Wij verwachten de zaak-Armstrong op niet al te lange termijn op vergelijkbare wijze te kunnen afronden."

Als de UCI één lijn trekt, zal het brons van Armstrong naar de Spanjaard Abraham Olano (de nummer vier) gaan. Datzelfde gebeurde in 2008, toen de Italiaan Davide Rebellin na een positieve dopingtest zijn olympische zilveren medaille kwijtraakte aan de Zwitser Fabian Cancellara en de Rus Aleksandr Kolobnev de bronzen medaille toegewezen kreeg.