Hagoort: kwaliteit als criterium prima

Aangepast op

Voorzitter Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep vindt het "prima" dat omroepen voortaan meer geld krijgen als ze goede programma's maken en niet als ze meer leden hebben. Hij kan zich vinden in het uitgangspunt van staatssecretaris Dekker dat de smaak van 17 miljoen Nederlanders belangrijker is dan die van 3 miljoen omroepleden.

Hagoort benadrukt dat de omroepen nu ook al op de kwaliteit letten en dat ook in het nieuwe systeem de omroepen leden houden. Volgens hem kun je aan de kijk- en luistercijfers zien van welke programma's mensen houden.

Gesneden

Hagoort heeft wel buikpijn van de bezuinigingen. Hij is blij dat de staatssecretaris kiest voor een publieke omroep, voor alle Nederlanders. Maar volgens Hagoort staan de ambities op gespannen voet met het schrappen van eenderde van het budget.

De NPO-voorzitter noemt het pijnlijk dat er gesneden wordt in de levensbeschouwelijke omroepen zonder leden. "Maar we zorgen ervoor dat levensbeschouwelijke programma's gemaakt blijven worden. Ik kan me geen publieke omroep voorstellen zonder zulke programma's."