'Leger kiest geen partij in Caïro'

Aangepast op

De tanks die zijn opgesteld bij het presidentieel paleis in Caïro, zijn bedoeld om de verschillende groepen demonstranten uit elkaar te houden. Ze staan er niet om de anti-Morsi-demonstraties de kop in te drukken.

Dat heeft het hoofd van de Egyptische Republikeinse Garde gezegd. Eerder meldde het staatspersbureau dat het millitair materieel werd ingezet om het paleis te beschermen tegen gewelddadige demonstranten.

Stenen

Vanochtend werden zeker vijf tanks bij het gebouw geposteerd. In de straat waar het paleis aan ligt werden ook negen pantservoertuigen gezien.

In die straat en voor het paleis is het al sinds dinsdag onrustig. Aanhangers en tegenstanders van president Morsi zijn er afgelopen dagen slaags geraakt. Morsi ligt onder vuur omdat hij zichzelf per decreet vergaande bevoegdheden heeft toegekend. Er is ook kritiek op de ontwerp-grondwet die vooral zou zijn toegesneden op de wensen van de Moslimbroederschap.

De afgelopen nacht en vanochtend vroeg waren er rellen voor het paleis. De demonstranten gingen elkaar te lijf met molotov-cocktails, stenen en stokken. Daarbij zijn zeker vijf mensen omgekomen, meldt het Egyptische ministerie van Volksgezondheid. Meer dan 400 mensen raakten gewond.

Mohammed ElBaradei, één van de leiders van de oppositie, zei gisteravond dat hij Morsi persoonlijk verantwoordelijk houdt voor het geweld. Volgens hem hebben de aanhangers van de president "de vreedzame betogers buiten het paleis doelbewust aangevallen."