Zorgen over de mooimaakindustrie

Aangepast op

Minister Schippers vindt dat er hiaten zitten in de regels voor de cosmetische sector, die ook wel de mooimaakindustrie wordt genoemd. Die hiaten moeten verdwijnen en mensen moeten zich bewust worden van de risico's van ingrepen, zei ze in de Tweede Kamer.

"We denken langer na over de garage waar we een nieuwe auto zullen kopen dan over welke kliniek of schoonheidssalon we kiezen", zei Schippers. Volgens haar neemt de mooimaakindustrie een vlucht zonder dat de regels daarop zijn toegesneden.

Ingespoten

Dat zij op tv hoort zeggen dat je in de lunchpauze niet alleen je nagels kunt laten doen, maar ook even wat prikjes kunt halen tegen rimpels, noemt Schippers zorgelijk. Zogenoemde fillers kunnen worden ingespoten door schoonheidsspecialisten zonder enige medische opleiding.

Ze voegde eraan toe dat dat niet verboden is. "Maar op tv zijn de mooie resultaten te zien en over de mislukkingen krijg ik de brieven," zei de minister. Ook bij borstvergrotingen wordt volgens Schippers te weinig gewezen op de risico's van zo'n ingreep.