NOS NieuwsAangepast

Sloopfonds kantoren niet op gang

Het sloopfonds voor lege kantoren in de regio Amsterdam komt voorlopig niet van de grond. Dat verwacht wethouder Maarten van Poelgeest.

Amsterdam wilde samen met omringende gemeenten, projectontwikkelaars en beleggers een fonds oprichten om de sloop of verbouwing van leegstaande kantoren te subsidiëren. Maar een aantal gemeenten en particuliere beleggers haken af.

"Als het fonds van twee kanten wordt aangevallen, dan weet ik niet of het nog gaat lukken", zegt Van Poelgeest.

Niet stil zitten

Amsterdam wilde geld in het sloopfonds storten, zodra er nieuwe kantoren in de stad bijgebouwd zouden worden. De gemeente verkoopt nu nog sporadisch grond voor nieuwe bedrijfspanden.

Voor elke vierkante meter nieuwbouw, zou Amsterdam ter compensatie 50 euro in het sloopfonds stoppen. Ook heeft de gemeente een groot aantal bouwplannen voor kantoren geschrapt.

Een woordvoerder zegt dat de gemeente nu niet stil blijft zitten en zal blijven nadenken over eigen maatregelen.

Nieuwbouwplannen

Het sloopfonds lag gevoelig, omdat veel overheden leegstand als een probleem van de beleggers zien. Beleggers hebben veel kantoren gebouwd, terwijl zij wisten dat er een risico was dat de kantoren leeg kwamen te staan. Als gemeenten meebetalen aan de sloop van die kantoren, zouden de fouten van beleggers worden beloond.

De gemeente Amsterdam brengt daartegen in dat het om een "gezamenlijk probleem" gaat. Omdat gemeenten last van leegstand hebben, zouden zij mee moeten betalen. Ook zou het meeste geld voor het fonds van beleggers en eigenaren komen.

Volgens een woordvoerder van Amsterdam zijn andere gemeenten minder bereid om ook nieuwbouwplannen te schrappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl