Onderzoek 'Alphen' openbaar

Aangepast op

Het onderzoeksrapport van de rijksrecherche naar de schietpartij in Alphen aan den Rijn wordt openbaar gemaakt. Dat heeft minister Opstelten toegezegd aan de Tweede Kamer.

Slachtoffers van de schietpartij kondigden vanochtend een kort geding aan om inzage te krijgen in het rapport. Ze willen vooral weten hoe Tristan van der Vlis aan een wapenvergunning kon komen, terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Mediation

Op vragen van de regeringspartijen VVD en PvdA zei Opstelten dat hij streeft naar maximale transparantie. Hij wil ook bemiddeling om de verhouding tussen de slachtoffers en de Staat weer goed te krijgen.

In april 2011 schoot Van der Vlis in winkelcentrum Ridderhof zes mensen dood en daarna zichzelf. De Rijksrecherche concludeerde dat de politie fouten heeft gemaakt. Nabestaanden en slachtoffers waren boos omdat ze het rapport niet mochten inzien.

Letselschade-expert Orlando Kadir, die de slachtoffers begeleidt, zegt dat het aanbod voor mediation positief wordt ontvangen. Het kort geding gaat voorlopig gewoon door, totdat de gevraagde stukken echt worden overgedragen. "Eerst zien, dan geloven", zegt Kadir.