'Syrië wil chemische wapens inzetten'

Aangepast op

Syrië zou van plan zijn om chemische wapens in te zetten tegen de bevolking. Dat zeggen Amerikaanse overheidsfunctionarissen in ieder geval. Het Syrische leger zou onderdelen voor het dodelijke zenuwgas sarin in vliegtuigbommen geladen hebben. Volgens de Amerikaanse bronnen wacht het leger alleen nog op orders van president Assad.

"En als dat gebeurt, kan de wereld daar niets aan doen", aldus de functionarissen.

Het is niet ondenkbaar dat Syrië zenuwgassen inzet. Afgelopen zomer waarschuwde president Obama Assad daar al voor en twee dagen geleden was er weer een waarschuwing nodig. Syrië heeft de meeste chemische wapens in het Midden-Oosten.

Sarin

Het gaat om drie soorten chemische wapens: -Het dodelijke zenuwgas Sarin: verlamt je spieren direct, waardoor ademhalen onmogelijk wordt; -Mosterdgas: veroorzaakt ernstige blaren en brandwonden; -VX, ook een dodelijk zenuwgas met hetzelfde effect als Sarin.

De oppositie houdt er al langer mee dat het regime chemische wapens inzet, vandaar dat ze een instructiefilmpje gemaakt: wat te doen als er zenuwgas gebruikt wordt.

De Iraakse dictator Saddam Hussein gebruikte de gassen veelvuldig, zelfs tegen z'n eigen burgers.

Syrië zou honderden tonnen van die gassen hebben, en duizenden chemische bommen. Dat arsenaal bouwde Syrië op in de jaren '70, als machtsvertoon tegen Israël. Hoeveel het land heeft, weten we niet. De OPCW, de organisatie voor een verbod op chemische wapens, heeft normaal toegang tot die informatie, maar Syrië heeft zich, net als onder meer Noord-Korea, niet bij de organisatie aangesloten. Meer daarover vind je hier.

Door: Helen