Winterweer leidt tot blikschade

Aangepast op

Het winterweer heeft vanmorgen vooral in het noorden van het land tot overlast geleid. In Noord-Holland, Friesland en Groningen zijn veel ongelukken gebeurd door gladheid. Voor zover bekend leverden die alleen blikschade op.

Op de A7 tussen de Afsluitdijk en Bolsward belandden enkele auto's in de sloot. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

Op de N242 bij Heerhugowaard schaarde vannacht een vrachtwagen. De weg werd in beide richtingen afgesloten, wat tot veel verkeersoverlast leidde.

Bussen

Gisteravond raakte bij Holwerd een bus van de weg. Hoewel de bus op zijn kant in de sloot belandde, bleven de drie passagiers en de chauffeur ongedeerd. Bij Wommels verloor een buschauffeur eveneens de macht over het stuur. Ook hier vielen geen gewonden.

De sneeuw en de gladheid veroorzaakten een flink drukkere ochtendspits dan normaal. Op het hoogtepunt stond er 588 kilometer file.

Dichte spitsstroken

Door de sneeuw bleven in het noordwesten van het land veel spitsstroken dicht, omdat de rijbaan eerst moest worden schoongemaakt. Ook waren sommige matrixborden onleesbaar, doordat ze waren ondergesneeuwd.

Inmiddels zijn de files weer afgenomen. Even na 10.00 uur stond er op de snelwegen nog 200 kilometer. Vooral bij Utrecht was het nog druk. Op de A2 stond tussen Amsterdam en Utrecht nog 19 kilometer. Ook op de A2 en de A12 stonden nog lange files.

Op het spoor vallen de problemen mee. De NS heeft de dienstregeling voor het noorden van het land aangepast. Er rijden onder meer minder intercity's. De aanpassingen duren in ieder geval tot het middaguur.