Slachtoffers van de schietpartij in Alphen aan den Rijn beginnen een kort geding tegen de staat. Ze willen inzage in het onderzoeksrapport van de rijksrecherche. De slachtoffers krijgen steun van de VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

De slachtoffers willen vooral weten hoe het heeft kunnen gebeuren dat de politie de schutter een wapenvergunning gaf, terwijl bekend was dat hij psychische problemen had.

Inzage

In april 2011 schoot Tristan van der Vlis in winkelcentrum Ridderhof zes mensen dood en daarna zichzelf. De politie heeft fouten gemaakt, concludeerde de Rijksrecherche, maar het rapport hebben de nabestaanden en andere slachtoffers nooit mogen inzien.

Letselschade-expert Orlando Kadir spant een kort geding aan namens 41 nabestaanden en andere slachtoffers. Hij wil inzage in het volledige rapport en maakt er bezwaar tegen dat de nabestaanden alleen een korte samenvatting van de officier van justitie hebben gekregen.

Mediator

De twee regeringsfracties in de Tweede Kamer staan achter de slachtoffers. Kamerlid Ahmed Marcouch van de PvdA zal minister Opstelten vanochtend nog vragen om de slachtoffers hun zin te geven.

Ook Ard van der Steur van de VVD vindt dat alle informatie die nodig is op tafel moet komen. Hij pleit ervoor dat de minister een mediator aanstelt, om te voorkomen dat de slachtoffers en de staat tegenover elkaar komen te staan.

Volgens Van der Steur moet de overheid juist opkomen voor de belangen van de slachtoffers. Van der Steur vreest dat door de opstelling van het Openbaar Ministerie de indruk ontstaat dat de overheid iets te verbergen heeft.

STER reclame