Zoeken naar vermisten gestaakt

Aangepast op

Het zoeken naar zeven overlevenden van de aanvaring van een vrachtschip en een containerschip op de Noordzee is gestaakt. "De kans dat we nog overlevenden vinden is vrijwel nul'', zegt Peter Verburg van de Kustwacht.

De vliegtuigen, helikopters en reddingsboten van de KNRM zijn inmiddels terug naar de basis. In de ochtend wordt de zoektocht hervat. Twee marineschepen blijven in de buurt van het wrak.

Aanvaring

Om 19.40 uur gisteravond kwamen een vrachtschip en een containerschip met elkaar in aanvaring. Het vrachtschip is gezonken. Zeker vier opvarenden kwamen daarbij om het leven. Hun lichamen zijn inmiddels geborgen. Zeven opvarenden worden nog vermist.

"Het water is koud, het weer is slecht en omdat de aanvaring zo plots gebeurde, kunnen we ervan uitgaan dat ze niet de tijd hadden om overlevingspakken aan te trekken", aldus Verburg.

Dertien overlevenden zijn uit het water of van vlotten gehaald door helikopters. Bij de reddingsactie zijn drie schepen van de KNRM, twee marineschepen, een vliegtuig van de kustwacht en vijf helikopters betrokken.

Schade

Het containerschip heeft flinke schade opgelopen maar maakt geen water. Dit schip helpt mee met zoeken naar vermisten.

Het gezonken vrachtschip voer onder de vlag van de Bahama's en heet Baltic Ace. Het was van Zeebrugge, in Belgiƫ, op weg naar Finland. Het containerschip voer van Schotland naar Antwerpen. Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend.