Inwoners Damascus zonder stroom

Aangepast op

De Syrische hoofdstad Damascus heeft te kampen met de ergste stroomonderbrekingen sinds de burgeroorlog in het land uitbrak, nu bijna twee jaar geleden. Delen van Damascus hebben soms meer dan acht uur per dag geen stroom.

Dat geldt ook voor het deel van de stad waar het regeringscentrum van president Assad is. Twee weken geleden waren ook al stroomonderbrekingen, maar die duurden niet langer dan vier uur.

Ministerie van Elektriciteit

Volgens het ministerie van Elektriciteit veroorzaken gewapende terroristen de stroomonderbrekingen. Ze zouden onder meer hoogspanningsleidingen hebben vernield in het zuidelijke deel van Damascus.

De stroomuitval gaat gepaard met hevige gevechten in de hoofdstad die nu al dagen duren. Opstandelingen proberen het centrum binnen te dringen via de buitenwijken. Gevechtsvliegtuigen reageren daarop met bombardementen.

Brandstof

Nu er minder stroom is, is de vraag naar brandstof gestegen. Er zou inmiddels een tekort zijn. Inwoners van de stad zitten daardoor onder meer zonder verwarming. Er zijn uit heel Damascus meldingen van lange rijen bij benzinestations. Vanwege het tekort heeft de overheid de benzineprijzen verhoogd.

Het brandstoftekort is mede veroorzaakt door sancties die de Verenigde Staten en Europa het land hebben opgelegd. Er komt nog wel diesel en benzine binnen vanuit Iran, bondgenoot van Syriƫ, maar lang niet genoeg om iedereen te voorzien.