Duitse ministers willen verbod NPD

Aangepast op

Door correspondent Wouter Meijer in Berlijn

De meeste Duitse politici zouden de extreem-rechtse NPD liever vandaag dan morgen laten verbieden. Een partij die in het openbaar racistisch, antisemitisch en antidemocratisch is, die is iedereen een doorn in het oog. Ook het feit dat de NPD subsidie krijgt van de overheid, omdat ze in sommige deelstaten in het parlement zit, vinden ze onacceptabel. Op die manier financiert de staat in feite mensen die aan zijn stoel zagen.

De ministers van Binnenlandse Zaken van de zestien deelstaten zijn het vanmiddag eens geworden: ze zijn ervan overtuigd dat ook juridisch waterdicht bewezen kan worden dat de NPD een gevaar is voor de democratie. Ze zullen hun eigen regeringen adviseren naar het Constitutioneel Hof in Karlsruhe te gaan om een verbod te bepleiten.

Haalbaar of niet?

Niet iedereen is ervan overtuigd dat dat juridisch haalbaar is. Hans-Peter Friedrich, minister van Binnenlandse Zaken in de landelijke regering, is de grootste scepticus. Net als bondskanselier Merkel is hij bang dat het opnieuw mislukt. In 2003 wees het Constitutioneel Hof een verzoek om de partij te verbieden af.

Er waren te veel informanten van de inlichtingendiensten actief, waardoor niet duidelijk was wat de echte partijleden deden en zeiden, en wat er van de informanten kwam.

Geen informanten

Volgens de deelstaten is dat probleem nu bijna opgelost: in elk geval zitten in de top van de partij geen informanten meer. Maar de vraag is of dat klopt. Een oproep van minister Friedrich om verklaringen te ondertekenen dat geen gebruik is gemaakt van informanten, wezen sommige deelstaten af.

Ruim een jaar geleden kwam de moordserie door de NSU aan het licht. Negen immigranten en een politieagente bleken vermoord te zijn door fanatieke neonazi's, twee van hen pleegden zelfmoord, de derde komt begin volgend jaar voor de rechter. Uit het onderzoek naar de omgeving van het trio blijkt dat ze contacten hadden met de NPD. Daardoor kwam ook de roep om een verbod op die partij weer prominent naar voren.