Mexico wil accijns op frisdrank

Aangepast op

In de Senaat in Mexico is een wetsvoorstel ingediend om een accijns van 20 procent te heffen op frisdranken. De maatregel is bedoeld om het gebruik van frisdrank te ontmoedigen in de strijd tegen zwaarlijvigheid, waaraan 70 procent van de Mexicanen en 30 procent van alle kinderen in Mexico lijden.

Mexico is wereldkampioen Coca Cola drinken. Met een gemiddelde van 163 liter per persoon per jaar blijft het land zelfs de Verenigde Staten ruimschoots voor. Het overmatige frisdrankgebruik wordt gezien als een van de grootste bedreigingen van de volksgezondheid.

Drinkwatervoorziening

In Mexico lijden nu al ruim 10 miljoen mensen aan diabetes. Bij 10 miljoen mensen zijn de eerste verschijnselen van die ziekte al vastgesteld.

De senatoren willen de geraamde opbrengst van de 'cola-taks' van ruim een miljard euro besteden aan voorlichtingsprogramma's. Ook kan van het geld de drinkwatervoorziening worden verbeterd: 10 miljoen Mexicanen hebben geen toegang tot schoon drinkwater. Suikervrije frisdranken en vruchtenschappen vallen buiten de nieuwe taks.