CIA in het nauw om film over dood Bin Laden

Aangepast op

Werknemers van de CIA slapen er slecht van: Zero Dark Thirty. De film over de uitschakeling van Osama bin Laden kan namelijk wel eens behoorlijk echt lijken. De makers van de Amerikaanse film zijn mogelijk in bezit van geheime informatie, dat schrijft CNN.

De film gaat over de klopjacht op al-Qaidaleider Osama bin Laden. Die werd in mei 2011 opgespoord en gedood in Pakistan tijdens een missie van Amerikaanse commando's. De filmmakers zeggen nu dat ze informatie uit de eerste hand hebben over die actie. Alleen hebben alle betrokkenen van de aanval een geheimhoudingsplicht.

Navy Seals

De voorzitter van de commissie voor Binnenlandse Veiligheid, Peter King, zegt: "het is duidelijk dat hier iets is misgegaan. Ik heb begrepen dat mensen uit Hollywood toegang hebben gekregen tot Navy Seals, dat had niet gemoeten."

Daarnaast zegt King dat makers Kathryn Bigelow en Mark Boal bij een speciale bijeenkomst voor de Seals waren, terwijl die niet wisten dat er mensen uit Hollywood zouden zijn.

De regisseur van de film houdt voorlopig haar lippen stijf op elkaar over welke informatie ze heeft. De CIA heeft een onderzoek ingesteld.

Voorproefje

In Amerika is de film over twee weken in de bioscopen te zien, in Nederland de maand erop. Hieronder alvast een voorproefje.

Door: Jurjen