Besluit Karremans weer uitgesteld

Aangepast op

Het Openbaar Ministerie besluit pas volgend jaar of oud-commandant Thom Karremans en twee andere leidinggevenden van Dutchbat worden vervolgd. Volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops is Karremans zwaar teleurgesteld over het nieuwe uitstel.

Aanvankelijk zou het OM nog voor afgelopen zomer een beslissing nemen. Later werd het besluit in oktober verwacht. Omdat ook die deadline verstreek, stuurde Karremans vorige maand een brandbrief aan het OM waarin hij eist dat het OM de knoop zou doorhakken.

Het OM in Arnhem heeft Knoops vandaag laten weten dat een beslissing niet op korte termijn te verwachten is. Een woordvoerster van het OM bevestigt dat. Een nieuwe datum wil ze niet noemen, maar bronnen melden de NOS dat nu 1 maart de streefdatum is

Oorlogsmisdrijven en genocide

Nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica willen dat Karremans wordt vervolgd voor oorlogsmisdrijven en genocide. In juli 2010 deden ze aangifte tegen Karremans en twee andere leidinggevenden van de Nederlandse VN-eenheid die de moslimenclave Srebrenica moest beschermen tegen Bosnisch-Servische troepen.

Na de val van de enclave in 1995 werden duizenden moslimmannen vermoord. Onder hen was de elektricien van het bataljon en ook de vader en een broer van een tolk die voor Dutchbat werkte. Zij werden door de Nederlanders van de compound gezet, terwijl al duidelijk was dat ze daardoor gevaar liepen. Daarom zijn de leidinggevenden van Dutchbat medeplichtig aan genocide, zeggen de nabestaanden in hun aangifte.

Opportuun

De zaak-Karremans ligt gevoelig. Een groep deskundigen van binnen en buiten het OM adviseerde dit jaar positief over het vervolgen van Karremans. De vervolging van Karremans en twee ondergeschikten was opportuun en juridisch mogelijk, oordeelde de reflectiekamer. Een beslissing werd daarna snel verwacht. Maar het OM laat het advies van de landelijke reflectiekamer nu opnieuw onderzoeken.