NOS NieuwsAangepast

Bewoners asbestwijk eisen geld

Door redacteur Jikke Zijlstra

Zo'n 40 inwoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland dienen een schadeclaim in bij de gemeente en bij woningcorporatie Mitros, zegt hun advocaat Hilje Plantenga. Afgelopen zomer moesten de bewoners hun huis uit vanwege asbestbesmetting.

Gisteren oordeelde een onderzoekscommissie dat zowel woningcorporatie Mitros als de gemeente Utrecht fouten heeft gemaakt bij de evacuatie. De maatregelen na de vondst van asbest waren buiten proportie en onnodig belastend voor de bewoners, oordeelden de onderzoekers.

Maanden wachten

In juli werd een deel van Kanaleneiland ontruimd en afgesloten. Meer dan 300 mensen moesten hun huis uit. Een deel van hen kon begin augustus terug. 48 gezinnen uit een flat aan de Stanleylaan moeten mogelijk nog maanden wachten voordat ze terug naar huis kunnen.

Volgens Plantenga zijn de bewoners erg blij met de uitkomsten van de commissie. "Het is het eerste echt onafhankelijke onderzoek waaruit blijkt dat de gezondheidsrisico's zeer beperkt zijn. Dat is geruststellend om te horen. Bovendien biedt het rapport aardig wat munitie om te schieten. Ook dat stemt de bewoners positief," zegt de advocaat.

Pijn en angst

Volgens Plantenga hebben bewoners onder meer materiële schade geleden. "Inboedels van besmette huizen moesten of moeten nog worden vervangen. Sommige bewoners hebben extra reiskosten gemaakt omdat hun schuurtje of garage wekenlang afgesloten was en ze dus ook hun auto, fiets of brommer niet konden gebruiken. Mensen moesten kleding en beddengoed aanschaffen. Anderen hebben kosten gemaakt omdat ze zich moesten ziekmelden op hun werk. En bewoners die dankzij een urgentieverklaring nu een andere woning hebben gevonden, moeten de verhuizing zelf betalen."

Daarnaast is er sprake van immateriële schade. "Het is lastiger om pijn, angst en andere emoties in geld uit te drukken. We gaan kijken wat hierover in de rechtspraak eerder is gezegd."

Wanneer de claims worden ingediend en hoeveel geld er wordt geëist, kan Plantenga nog niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl