Studie: zonnestroom concurrerend

Aangepast op

Zonnestroom wordt zo rendabel, dat die energiebron straks zonder subsidies kan. Uit een Europese studie blijkt dat zonne-energie in sommige gevallen nu al concurrerend is. Nederland loopt daarin samen met Duitsland, Spanje en Zuid-Italië voorop.

"Voor consumenten is zonnestroom nu al lonend", zegt Wim Sinke van Energiecentrum Nederland (ECN). "Voor bedrijven is dat punt nog niet bereikt, omdat die minder voor elektriciteit betalen. Maar ook daar is het moment van rendabele zonne-energie in zicht."

Zonnestroom wordt nu nog in verband gebracht met grootschalige subsidies, zegt Sinke. "Het onderzoek laat zien dat daar een einde aan komt."

Verrekend

Dat Nederland één van de koplopers is, komt doordat de zonnestroom dat hier aan het net wordt geleverd, op een gunstige manier wordt verrekend met de elektriciteit die consumenten afnemen van het energiebedrijf.

Binnenkort is het volgens Sinke mogelijk dat het zonder deze regeling uit kan om zonne-energie op te wekken. "Als we nog enkele jaren wachten, kan deze regeling worden omgebouwd naar een systeem voor de lange termijn."

De groeiende rendabiliteit is onder meer te danken aan de gedaalde prijzen voor zonnepanelen. Bovendien is de prijs van 'gewone stroom' de laatste tijd gestegen.

Het aantal zonnepanelen neemt sterk toe, zegt Sinke. "Dit jaar worden er net zo veel systemen gebouwd als in twintig jaar hiervoor bij elkaar."