Manneken Pis grootste tegenvaller

Aangepast op

Het Brusselse Manneken Pis wordt door toeristen als de grootste tegenvaller beschouwd. Dat blijkt uit een onderzoek van stedentripper.com onder 1300 toeristen.

"Veel toeristen én zakkenrollers die zich verdringen om een 58 cm hoog, plassend mannetje te zien. Nee, bedankt", zeggen de ondervraagde toeristen over Brussels bekendste attractie.

Ook de Eiffeltoren in Parijs is niet geliefd. "Mooi als iconisch herkenningspunt, maar zodra je dichterbij komt is de magie vrijwel geheel verdwenen." Londens Piccadilly Circus heeft het volgens toeristen ook net niet en het Drielandenpunt in de buurt van Vaals is niet meer dan "een zeshoekig paaltje met drie vlaggen". Niet spannend dus.

Klein

Goed zoeken moet je naar de kleine zeemeermin in de Deense hoofdstad Kopenhagen. De attractie doet haar naam in ieder geval eer aan, ze is zo klein dat ze bijna niet te vinden is. Checkpoint Charlie is volgens de ondervraagden zeker niet de interessantste bezienswaardigheid over de Koude Oorlog in Berlijn.

Veel teleurstelling ook bij de Mona Lisa in het Louvre in Parijs. "Je moet er een half uur voor in de rij staan en dan kost het nog moeite om het schilderij van 80 bij 50 centimeter goed te kunnen bekijken door die mensenmassa." Die grote mensenmassa wordt bij de Toren van Pisa ook als grootste tegenvaller gezien.

Steencirkel

De wassenbeelden in Madame Tussauds, onder anderen in Londen, Berlijn en Amsterdam, zijn ook niet populair. "Kijken naar net-niet-helemaal-goed lijkende nep-versies van bekende personen...Ik heb nooit begrepen wat de aantrekkingskracht van zo'n museum is", wordt erover gezegd.

De magische steencirkel Stonehenge in Engeland heeft volgens de stedentrippers wel grote historische waarde. "Maar je kunt de imposante steenblokken alleen van een afstand bekijken, waardoor de echte magie helaas een beetje ontbreekt", is de conclusie.