Servië en Kosovo eens over grens

Aangepast op

Servië en Kosovo hebben afgesproken samen hun grensovergangen te bemannen. Het akkoord is een doorbraak, omdat Servië de onafhankelijkheid van Kosovo niet erkent.

De afgelopen jaren leidde dat tot tal van problemen aan de grens. De nieuwe grensovergangen zullen neutraal worden ingekleed, zonder vlaggen of andere staatskenmerken.

De Europese missie in het gebied, Eulex, gaat toezicht houden. De eerste nieuwe passages moeten aanstaande maandag worden geopend.

Toenadering

Serviërs in het noorden van Kosovo zijn argwanend over het akkoord. Zij vrezen geïsoleerd te raken van Servië door de nieuwe wachtposten en hebben uit protest de toegangswegen tot hun enclave geblokkeerd.

De Servische premier Dacic roept hen op tot vertrouwen en benadrukt dat het akkoord absoluut geen erkenning van Kosovo inhoudt. Zijn Kosovaarse collega Thaci daarentegen noemt het een bevestiging van de grenzen van zijn land, dat door een overgrote meerderheid van de EU-lidstaten wordt erkend.

Servië hoopt door de toenadering tot Kosovo groen licht te krijgen van de Europese Unie om toetredingsonderhandelingen te beginnen. Brussel eist dat daarvoor de onderlinge relatie met Kosovo verbetert.