Frans sperma erg verslechterd

Aangepast op

Het gaat niet goed met het sperma van Franse mannen. Wetenschappers zijn er achter gekomen dat de kwaliteit van het zaad van Fransen de afgelopen jaar veel slechter is geworden.

Het aantal spermacellen per mililiter was in 2005 gemiddeld 49,9 miljoen, terwijl dat 16 jaar eerder nog op 73,6 miljoen lag. Ook de kwaliteit van het zaad zelf was minder geworden. Het aantal zaadcellen dat een normale vorm heeft, was in zes zestien jaar met een derde afgenomen.

De onderzoekers bekeken het sperma van maar liefst 26.000 Franse mannen en hebben hun bevindingen nu gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Human Reproduction. Volgens de onderzoekers zijn de resultaten "een serieuze waarschuwing voor de volksgezondheid".

Kritiek

Niet iedereen gaat mee in het beeld dat de wetenschappers schetsen. De BBC sprak met een professor van de Universiteit van Sheffield en die zet vraagtekens bij het feit dat de wetenschappers claimen dat hun onderzoekmethoden in alle jaren onveranderd zijn gebleven. "Dit is raar, want in mijn ervaring zijn die methodes overal te wereld ingrijpend veranderd."

Toch zijn Nederlandse artsen niet verbaasd over de resultaten van het onderzoek. Ze zien dingen die de afgenomen kwaliteit tot gevolg kunnen hebben. "Mobieltjes in de broekzak, omgevingsstraling, hormonen in het vlees dat we eten", legt Gynaecoloog Jesper Smeenk uit tegen het ANP.

Volgens hem zou ook meespelen dat mannen met slecht zaad tegenwoordig door vruchtbaarheidsbehandelingen toch kinderen krijgen. Die hebben op hun beurt vaak ook weer sperma met een lagere kwaliteit.

De Franse onderzoekers willen verder onderzoek doen naar de oorzaken van afgenomen kwaliteit van sperma.

Door: Elger