McAfee wil asiel in Guatemala

Aangepast op

John McAfee vraagt politiek asiel aan in Guatemala. Een foto verraadde al eerder dat hij in het Midden-Amerikaanse land zit, maar nu laat hij zichzelf officieel zien. Hij is al drie weken op de vlucht omdat de politie van Belize hem wil ondervragen over de moord op zijn buurman in Belize. Morgen geeft hij een persconferentie.

De 67-jarige oprichter van het antivirussoftwarebedrijf wil politiek asiel in Guatemala zodat de politie in Belize hem niet kan vervolgen. "Belize heeft geen goede reputatie als je wordt verhoord. Ik voel me veel veiliger nu ik de grens heb gepasseerd. Hier kan ik vrij en open spreken."

Via zijn blog whoismcafee.com laat McAfee weten dat hij morgen een persconferentie geeft. Daar zal ook zijn advocaat en voormalig procureur-generaal van Guatemala bij zijn.

Geen verdachte

De politie in Belize zegt dat McAfee geen verdachte is, maar daar gelooft hij niets van. Hij weigert zich te laten ondervragen omdat hij vreest voor zijn leven. "Ze hebben veel mensen vermoord die zichzelf aangaven. De laatste was een man die zichzelf vrijwillig meldde. Ze wilde hem alleen ondervragen. Ze boeiden zijn handen achter z'n rug en schoten veertien keer op hem", zegt hij tegen AFP.

McAfee vluchtte drie weken geleden uit Belize. De politie in Belize wil hem ondervragen over de moord op zijn buurman Gregory Faull, een zakenman uit Florida. Hij was al weken spoorloos verdwenen, maar via zijn blog hield hij de wereld op de hoogte. Zo wilde hij zich verweren tegen "allerlei verhalen in de media". Hij had op zijn blog regelmatig kritiek op de politie in Belize.

McAfee en zijn buurman zouden een hekel aan elkaar hebben. Volgens McAfee viel dat wel mee, maar was zijn buurman niet zijn favoriete persoon. Faull had een week voor zijn moord een klacht ingediend over de honden van McAfee; die zouden veel overlast veroorzaken.

Door: Maarten