McAfee vlucht naar Guatemala

Aangepast op

De voortvluchtige softwaremaker John McAfee is opgedoken in Guatemala. Hij gaat er politiek asiel aanvragen om aan vervolging door de politie van buurland Belize te ontkomen.

McAfee is al drie weken op de vlucht. De politie in Belize wil hem verhoren in verband met de moord op zijn buurman, een zakenman uit Florida. De vlucht van McAfee leidde tot veel media-aandacht in de hele wereld, mede doordat hij via een weblog wel regelmatig van zich liet horen en daarbij afgaf op de politie in Belize.

Gisteren verscheen de 67-jarige McAfee voor het eerst weer in het openbaar, naast een topadvocaat uit het Midden-Amerikaanse land. McAfee verklaarde dat hij blij was om in Guatemala te zijn. "Belize heeft geen goede reputatie als je wordt verhoord. Ik voel me veel veiliger nu ik de grens heb gepasseerd. Hier kan ik vrij en open spreken."

Moord

McAfee wordt in verband gebracht met de moord op zijn buurman Gregory Faull, op een tropisch eiland voor de kust van Belize. Faull werd op 11 november dood aangetroffen door zijn schoonmaakster. Hij was door het hoofd geschoten.

Faull had een week voor zijn dood nog een klacht ingediend over de honden van McAfee die te veel overlast zouden veroorzaken. Verhalen doen de ronde dat de twee elkaar niet konden uitstaan. McAfee heeft eerder gezegd dat hij geen vete had met zijn buurman, maar dat Faull niet zijn favoriete persoon is. McAfee ontkent betrokkenheid bij de moord.