Geen kopers voor vliegveld Twente

Aangepast op

Het is luchthaven Twente niet gelukt om een koper te vinden. Niemand heeft een bod gedaan op het vliegveld, blijkt na het verstrijken van de deadline.

De gemeente Enschede en de provincie Overijssel zijn teleurgesteld. "Hiermee is een prachtige kans voor Twente op het realiseren van meer banen en duurzame innovatie door het aanbesteden van de luchthaven op dit moment niet geslaagd", zegt burgemeester Peter den Oudsten van Enschede.

De luchtmachtbasis Twente werd in 2003 gesloten. Sindsdien is gewerkt aan een doorstart als burgerluchthaven. Voor de exploitatie van de luchthaven waren drie kandidaten in beeld.

Natuur

Omwonenden, onder wie cabaretier Herman Finkers, verzetten zich tegen de komst van een burgerluchthaven. Volgens de tegenstanders is een luchthaven in Twente niet rendabel, omdat er 50 kilometer verderop in Duitsland al een goed vliegveld ligt. Ook zou het schadelijk zijn voor de natuur in het gebied. Voorstanders verwachten dat een doorstart een belangrijke economische impuls voor de regio zal zijn.

De projectontwikkelaars van Luchthaven Twente gaan onderzoeken waarom niemand voor de exploitatie belangstelling heeft en wat dit betekent voor de doorstart. Het was de bedoeling dat in 2017 het eerste vliegtuig vanaf het vliegveld zou vertrekken.