Radio News Night: leven van nog geen euro per dag

Aangepast op

De maand november is voorbij en er zijn weer genoeg belangrijke en bijzondere nieuwsverhalen voorbij gekomen. Deze maand stond onder meer in het teken van de themaweek 'Hoezo Armoede' en het conflict tussen Israël en Hamas. Reden voor 3voor12 Radio News Night om daar eens extra op in te zoomen. In de uitzending van gisteren vertelt Marinka de Jongh dat ze een week in armoede heeft geleefd. Ze leefde een week lang van 95 eurocent per dag en maakte daar een documentaire over. Irith Markens vertelt over haar leven in Tel Aviv in deze roerige tijden.

In 3voor12 Radio News Night werkt NOS op 3 samen met de VPRO. In dit programma blikken we terug op de afgelopen nieuwsmaand. Door middel van muziek en opheldering van gasten. Om te beginnen werd november samengevat in vijf minuutjes geluid.

Hoezo Armoede?

Afgelopen week stonden de publieke omroepen in het teken van Hoezo Armoede? Radio en televisie zonden documentaires, reportages en debatten uit met de gedachte dat je armoede kan oplossen. Ruurd Bierman is een van de bedenkers van de themaweek en hij blikt hierop terug. Hij vertelt onder meer dat er in de hele wereld bijna de helft van het voedsel wordt weggegooid.

Marinka de Jongh leefde een week lang van 95 eurocent per dag. Eten was te duur en daarom haalde ze haar voedsel uit vuilnisbakken. Tijdens deze week ontmoette ze veel andere mensen die al jaren in armoede leven. Van haar ervaringen heeft Marinka de documentaire 'Zwart Zaad' gemaakt.

Midden-Oosten

De Nederlandse Irith Markens is vier jaar geleden naar Tel Aviv geëmigreerd en merkt veel van de onrust in het land. Ze voelt zich erg thuis in Israël en vindt het niet raar om nu in een onveilig gebied te wonen. Toch is ze soms wel heel erg bang.

Door: Esther