'Mogelijk gevaarlijke tbs'ers vrij'

Aangepast op

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie sluit niet uit dat door een Europese uitspraak gevaarlijke mensen vrijkomen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaalde onlangs dat tbs maximaal vier jaar mag duren als iemand niet uitdrukkelijk is veroordeeld voor een geweldsdelict. Om die reden hief een Nederlandse rechtbank de terbeschikkingstelling van een 42-jarige vrouw op. Sommige experts denken dat door de Europese uitspraak 200 tbs'ers vrijkomen.

Teeven zei in de Tweede Kamer dat hij nog niet weet in hoeveel gevallen de uitspraak "tot ongewenste uitkomsten" zal leiden. Of het er tien zijn, 200 of meer dan 200 kan hij nog niet zeggen. Dat hoopt hij in januari te weten. "Maar het staat wel vast dat in een aantal vonnissen een fout is gemaakt", zei de staatssecretaris.

Noodverbandje

Hij voegde eraan toe dat hij probeert in sommige gevallen mensen toch langer op te sluiten via een civielrechtelijke maatregel. Dat noemde hij een "noodverbandje". Teeven zei verder dat het beeld niet klopt dat moordenaars en verkrachters op vrije voeten komen.