Alle amateurwedstrijden afgelast

Aangepast op

Alle amateurvoetbalwedstrijden voor dit weekend zijn afgelast. Dat heeft de KNVB bekendgemaakt. Aanleiding is de dood van een grensrechter in Almere nadat hij door een aantal jeugdspelers ernstig was mishandeld. In het profvoetbal zal een minuut stilte in acht worden genomen en zullen de voetballers, scheids- en grensrechters rouwbanden dragen. Een vergadering die voor zaterdag op de agenda stond over het amateurvoetbal is uitgesteld.

De voetbalbond heeft het besluit genomen in overleg met het bestuur van SC BuitenBoys, de club waar de grensrechter actief was.

De afgelasting van al het amateurvoetbal treft zeker 800.000 voetballers. In totaal stonden er dit weekend 33.000 wedstrijden op het programma. De voetbalbond is één van de grootste sportbonden van Nederland. De bond telt meer dan 1,1 miljoen amateurvoetballers verdeeld over 3400 verenigingen.

Doodslag

De drie jongens die zijn opgepakt voor de fatale mishandeling van grensrechter Richard Nieuwenhuizen worden verdacht van doodslag. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. Het complete rijtje van verdenkingen bestaat uit doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Donderdag moet het drietal voor de rechter-commissaris verschijnen. Die zal dan bepalen of het voorarrest van de drie voetballers van 15 en 16 jaar oud verlengd wordt. Op dit moment mogen ze geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met hun advocaat.

Mishandeling

Nieuwenhuizen werd zondag aangevallen door voetballers van de B1 van amateurclub Nieuw Sloten uit Amsterdam. Waarom de 41-jarige grensrechter werd mishandeld, is nog onduidelijk. Hij kon na de mishandeling nog opstaan en naar het clubhuis lopen, maar zakte later in elkaar. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en overleed daar maandag aan zijn verwondingen.

Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Getuigen worden nog steeds gehoord en de politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. Het OM wil geen verdere mededelingen meer doen vanwege de jonge leeftijd van de drie. Eerder werd bekend dat leden van het elftal zich al eerder misdragen hadden. Het team kreeg hiervoor een gele kaart omdat het zich verbaal had misdragen tegen een scheidsrechter.

Sepp Blatter

Steeds meer prominenten uit de voetbalwereld reageren op het drama. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zegt diep geschokt te zijn door het incident. "Voetbal is een spiegel van de samenleving en, jammer genoeg, ook een spiegel van de negatieve kanten in die samenleving", schrijft Blatter. "Ik blijf hoe dan ook overtuigd van het feit dat voetbal een goede kracht is en dat we door moeten gaan met het neerzetten van positieve voorbeelden om mensen voor te lichten."