Oude Android-versies domineren

Aangepast op

Meer dan de helft van alle Android-telefoons zijn nog uitgerust met een verouderde versie van het besturingssysteem. Dat blijkt uit cijfers die Google heeft vrijgegeven.

Zo'n 50 procent van de toestellen draait op het inmiddels twee jaar oude Android 2.3 (ook wel Gingerbread genoemd). Zijn grote opvolger, Ice Cream Sandwich, staat op 30 procent van de toestellen. Ook die versie is al meer dan een jaar oud.

Afgelopen zomer kwam Google met Jelly Bean. Die update moet ervoor zorgen dat de telefoons net zo soepel reageren als iPhones van Apple of Windows Phone van Microsoft. Niet meer dan 6 procent van alle Android-toestellen is uitgerust met Jelly Bean, maar dat aantal groeit wel.

Updaten

Klanten met een Android-toestel kunnen, in tegenstelling tot mensen met een iPhone, niet zomaar hun telefoon bijwerken naar een nieuwere versie. De fabrikanten moeten Google's software zodanig aanpassen dat die op hun apparaat werkt.

Dat heeft vaak geen prioriteit bij grote merken als LG, Sony, HTC, Samsung en Motorola. Die richten zich meestal op het ontwikkelen van nieuwe toestellen in plaats van op het bijwerken van oude types. Daardoor zijn de telefoons vaak een jaar na aanschaf al verouderd.