Veiligheidsexperts wereldwijd niet blij met plan Opstelten

Aangepast op

Veiligheidsexperts van over de hele wereld maken zich grote zorgen over het plan van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Als het aan hem ligt, mogen opsporingsdiensten straks inbreken in computers van particulieren in de strijd tegen cybercrime. Volgens Bits of Freedom, verdediger van digitale burgerrechten, zijn ook computers in het buitenland hier niet veilig voor.

Het plan van Opstelten volgt uit een pleidooi van het ICT-beveiligingsbedrijf Fox-IT. Dat vindt dat Nederland computers die verdacht worden van hacken, moet kunnen 'terughacken'. Desnoods zonder toestemming van de autoriteiten in het buitenland. Niet doen, zegt Bits of Freedom samen met veertig internationale organisaties en veiligheidsexperts. Het plan is een inbreuk op de privacy van burgers en landen, zo schrijven ze in een brief.

Baas in eigen land

"Elk land is baas in eigen land", zegt Simone Halink van Bits of Freedom. "We zijn bang voor een tegenreactie. Straks gaan overheden andere landen hacken. Niet alleen tegen cybercrime, maar met politieke doeleinden. Het plan is tegen het principe van staatssoevereiniteit." Daarom schrijven ze een brief naar minister Opstelten. "Wij willen onze grote zorgen kenbaar maken over uw plannen die de Nederlandse politie de autoriteit geeft om in lokale en buitenlandse computers in te breken en data op te vragen in het kader van onderzoek."

Terecht

En die zorgen zijn best terecht, zegt internetexpert Roeland Stekelenburg. "Ze hebben absoluut een punt met die brief. En dat Bruce Schneider de brief heeft ondertekend, dat zegt toch ook wel iets." Schneider is cryptograaf en geeft de Amerikaanse overheid geregeld advies over digitale veiligheid. Dat betekent natuurlijk niet dat het doel van de maatregel niet goed is, erkent ook Bits of Freedom. "Ondanks dat uw doel, het bestrijden van cybercrime, prijzenswaardig is, is de oplossing niet acceptabel.", schrijft de organisatie in de brief.

Het zal nog wel even duren voordat het voorstel van Opstelten in de praktijk zal komen; eerst moet worden gekeken naar de precieze invulling ervan.

Door: Dorien