Vernietigend rapport asbest-zaak

Aangepast op

De maatregelen in de Utrechtse wijk Kanaleneiland na de vondst van asbest deze zomer waren buiten proportie. Ook waren de maatregelen onnodig belastend voor de bewoners, staat in een uiterst kritisch rapport van een onderzoekscommissie.

In juli werd een deel van Kanaleneiland ontruimd en afgesloten. Meer dan 300 mensen moesten hun huis uit. Een deel van hen kon begin augustus terug. 48 gezinnen uit een flat aan de Stanleylaan moeten mogelijk nog maanden wachten voordat ze terug naar huis kunnen.

Volgens de onderzoekscommissie heeft zowel woningcorporatie Mitros als de gemeente Utrecht fouten gemaakt bij de evacuatie. Toen op 22 juli Mitros wilde overgaan tot evacuatie was er bij de gemeente niemand die aan de juiste telefoonnummers kon komen.

Meer toezicht

Mitros besloot daarop het alarmnummer 112 te bellen. Een verkeerde keuze, omdat er geen aanleiding was om overhaast te evacueren, zegt de commissie. Het besluit om te evacueren vindt de commissie begrijpelijk, maar de haast was onnodig.

Het crisisteam dat de gemeente na de evacuatie instelde, functioneerde slecht. Bewoners bleven in angst doordat de gemeente niet actief communiceerde. Bovendien was het team door vakanties onderbemand.

Ook bij het opruimen van het asbest ging van alles mis. Er werd niets over meegedeeld en het saneren zelf werd niet goed uitgevoerd. Er stonden bij meerdere woningen nog ramen en deuren open en in enkele gevallen hing de was nog buiten.

Verder was er te weinig toezicht op de sanering, schrijft de commissie. Die doet daarom de aanbeveling aan de rijksoverheid om meer toezicht te houden op asbestsanering.