Wethouder: gelast wedstrijden af

Aangepast op

De Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg pleit ervoor om alle amateurwedstrijden komend weekend af te gelasten. "Het is in het amateurvoetbal nu de tweede dode binnen een jaar. Dit kan zo echt niet", zegt Van der Burg.

Aanleiding voor zijn oproep is de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. In januari overleed een 77-jarige supporter na een trap van een amateurvoetballer van het inmiddels opgeheven Amsterdamse Sporting-Noord.

Amateurclubs uit Almere hebben al aangekondigd de voetbalwedstrijden voor komend weekend te annuleren. Er zijn plannen voor een stille tocht als eerbetoon aan de overleden grensrechter. De familie moet hiervoor nog wel toestemming geven.

Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Almere hoopt dat voetbalclubs en hun spelers de komende tijd bij zichzelf te rade gaan over geweld op het voetbalveld. "Richard Nieuwenhuizen was een van die vele vrijwilligers die het sporten van jonge kinderen mogelijk maakte. Ook van z'n eigen kinderen. Als het spel dan niet helemaal volgens de regels wordt gespeeld, denk ik dat we als samenleving eens goed moeten nadenken", aldus Jorritsma.

TOS-Actief

Ook een voetbalclub uit Amsterdam heeft besloten komend weekend niet in actie te komen naar aanleiding van het overlijden van de grensrechter.

TOS-Actief wil zo stelling nemen tegen excessen in het voetbal en nabestaanden en betrokkenen steunen. Volgens de club zijn er altijd ongeregeldheden bij wedstrijden tegen sv Nieuw Sloten. TOS-Actief gaat andere clubs benaderen om zich aan te sluiten bij het initiatief.

KNVB

Met de KNVB is geen contact gezocht. Als de club door het annuleren van de wedstrijden reglementair verliest, neemt TOS-Actief dat voor lief.

De KNVB overlegt vandaag of de wedstrijden van aanstaand weekend in het amateurvoetbal wel of niet doorgaan.