CDA waarschuwt voor nivellering

Aangepast op

Het CDA in de Eerste Kamer waarschuwt het kabinet niet te veel te nivelleren. Bij het debat over de regeringsverklaring zei fractievoorzitter Brinkman dat hij liever ziet dat er meer werk komt dan dat inkomens symbolisch worden herverdeeld.

"Waarom rekent het kabinet iemand die anderhalf keer modaal verdient of tweeverdieners met twee kinderen en een modaal inkomen tot de rijken der aarde?", vroeg de CDA-fractievoorzitter. Volgens Brinkman wil het kabinet over de ruggen van deze groepen gelijkheid zaaien, maar zal het bonje oogsten.

Kruisje

Brinkman zei verder dat premier Rutte zich niet te vroeg rijk moet rekenen. "Werken in deze Kamer is meer dan bij het kruisje tekenen. Liever een op tijd gewijzigd dan een verworpen voorstel".

Het CDA in de Eerste Kamer heeft 11 zetels en is daarmee de grootste oppositiepartij. De regeringspartijen VVD en PvdA hebben samen geen meerderheid in de senaat.

Hypotheekmarkt

In het debat riep VVD-fractievoorzitter Hermans op tot rust op de hypotheekmarkt. "Iedereen zegt dat er stabiliteit en rust moeten komen". Volgens Hermans komt die rust er nooit, als partijen maar blijven roepen dat hun standpunt net iets beter is dan dat van het kabinet.