Chinezen kweken groenten op Mars en de maan

Aangepast op

Chinese astronauten hoeven straks geen voedsel uit blik meer te eten. Ze kunnen dan hun eigen verse groenten kweken in de ruimte. Iets dat Chinezen graag willen, want dan kunnen ze tijdens hun verblijf daar in ieder geval verse producten blijven eten. Volgens onderzoekers gaat dat wel lukken want er zijn positieve uitslagen uit het experiment gekomen. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua.

Onderzoekers teelden vier soorten groenten onder dezelfde omstandigheden die vergelijkbaar zijn met die op de maan en Mars. In een cabine van 300 kubieke meter, waar plaats is voor twee astronauten, wordt er gebruik gemaakt van een "ecologisch levensondersteunend systeem" met zuurstof, koolstofdioxide en water. Hierdoor kunnen astronauten in de cabine leven en hebben groenten de juiste stoffen om te kunnen groeien. Dat zegt adjunct-directeur van de Chinese Astronaut Research en Training Center Deng Yibing.

"Het is de eerste keer dat er zo'n soort experiment in China wordt uitgevoerd", zegt Deng. "Het is erg belangrijk voor de lange termijn voor onder andere het ruimtevaartprogramma van China." Wanneer de eerste groenten vanaf de maan geoogst kunnen worden, is nog niet bekend.

Door: Esther