Aantal terreurdoden afgenomen

Aangepast op

Het aantal mensen dat omkomt bij terroristische aanslagen, daalt sinds 2007. Dat blijkt uit The Global Terrorism Index over de periode 2002 tot 2011.

Uit de lijst blijkt dat het aantal terroristische aanslagen aan het begin van de eeuw steeds verder toenam. De piek lag tussen 2005 en 2007, met name in Irak. Na 2007 bleef het aantal aanslagen ongeveer gelijk, maar nam het aantal doden met 25 procent af.

Toch wordt in het rapport gewaarschuwd dat het aantal aanslagen weer kan toenemen door de situatie in Syriƫ en het Midden-Oosten.

Armoede

In Irak, Pakistan en Afghanistan werden de meeste aanslagen gepleegd. In Noord-Amerika de minste, gevolgd door West-Europa. Van de onderzochte landen werd in 31 landen geen aanslag gepleegd. Een van de belangrijkste bevindingen in het rapport is dat terroristische aanslagen vaak geen verband houden met armoede. In arme landen worden minder aanslagen gepleegd dan in rijkere landen. De terreur heeft vaker te maken met politieke instabiliteit en rivaliteit tussen bevolkingsgroepen.

Ook blijkt uit de lijst dat de invloed van al-Qaida afneemt.