Nieuwe aflevering in soap rondom verdwijning McAfee

Aangepast op

Het mysterie rondom de verblijfplaats van John McAfee is nog niet opgelost. Leek het er afgelopen weekend nog op dat hij opgepakt was, volgens de laatste berichten zit de ontwikkelaar van antivirussoftware in Guatemala. Een foto zou de exacte locatie zelfs hebben verraden.

McAfee ontvluchtte zijn woonplaats in Belize omdat hij wordt gezocht door de politie vanwege mogelijke betrokkenheid bij de moord op zijn buurman. Al weken is de oprichter van het softwarebedrijf dat antivirussoftware ontwikkelt, spoorloos. Via de blog whoismcafee.com houdt de 67-jarige McAfee zelf bij waar hij is. Naar eigen zeggen om zich te kunnen verweren tegen "allerlei verhalen in de media". In een blogpost van 3 december schrijft hij hoe hij met behulp van een dubbelganger en een Noord-Koreaans paspoort de grens over is gegaan richting Guatemala.

Vice

In hoeverre die wisseltruc klopt, is moeilijk na te gaan. McAfee was tot voor kort in het gezelschap van Vice Magazine; hoofdredacteur Rocco Castoro en fotograaf Robert King volgden hem en publiceerden maandag nog een artikel onder de titel 'We Are With John McAfee Right Now, Suckers'. Maar of de twee nog steeds bij hem zijn, is nu de vraag.

Want inmiddels heeft het McAfee-mysterie weer een nieuwe ontwikkeling gekregen. In de laatste blogpost zegt McAfee sorry tegen Vice Magazine. De foto die bij het Vice-artikel stond, zou namelijk door McAfee zelf zijn gemanipuleerd zodat de locatiegegevens die bij de foto horen, onleesbaar zijn. "Voor mijn eigen veiligheid heb ik de gegevens gemanipuleerd", zo schrijft hij. "Ik voelde dat deze benauwende situatie actie nodig had, en dit is de actie die ik koos. Ik denk niet dat Vice nog langer bij me zal blijven. Ik bied hen mijn excuses aan."

Soap

De ontwikkelingen rondom McAfee houden de gemoederen al weken bezig. Het begon met de moord op de buurman van McAfee, begin november. De politie wilde hem daarover verhoren, maar McAfee vertrouwde de zaak voor geen cent en vluchtte. Volgens de politie is de antivirussoftware-ontwikkelaar geen verdachte. Nabestaanden van de buurman vinden het erg schrijnend dat de zaak rondom McAfee een soap is geworden met een bijna komisch randje: "Waar het hier werkelijk om gaat, is dat iemand met geweld om het leven is gebracht en dat de autoriteiten over geen enkele informatie beschikken", zo zegt de familie van de buurman.

Soap of niet: het lijkt er op dat het mysterie rondom McAfee nog niet is opgelost. Wordt vervolgd...

Door: Dorien