Obama waarschuwt Assad

Aangepast op

President Obama heeft de Syrische president Assad gewaarschuwd dat het gebruik van chemische wapens "totaal onaanvaardbaar" is. Assad zal voor de gevolgen opdraaien als hij zulke wapens gebruikt tegen zijn eigen bevolking, zei Obama.

Gisteren maakte de VS bekend dat het aanwijzingen heeft dat Syrië bezig is zijn chemische wapens te verplaatsen. Voor de VS duidt dat erop dat Syrische de wapens mogelijk gaat inzetten. Het Witte Huis is al langer bezorgd dat Assad chemische wapens gaat gebruiken om de opstand tegen zijn regime neer te slaan.

Het Witte Huis zal dat niet tolereren, zei Obama. "Ik wil tegen Assad of wie dan ook onder zijn leiding duidelijk maken dat er consequenties zijn als jullie die wapens gebruiken, en dat jullie verantwoordelijk worden gehouden. We kunnen het ons niet veroorloven om de 21ste eeuw te laten overschaduwen door de ergste wapens uit de 20ste eeuw", zei Obama op een Amerikaanse defensie-opleiding waar hij onder meer sprak over de verspreiding van nucleaire wapens.

Huiverig

Obama liet in het midden wat de gevolgen voor Assad zouden kunnen zijn als die chemische wapens inzet. Tot nu toe zijn de VS en andere landen huiverig geweest om in te grijpen in Syrië. In augustus zei Obama nog dat met de inzet van chemische wapens "een rode lijn" zou worden overschreden.

In een reactie op de Amerikaanse beschuldiging heeft een hoge Syrische functionaris gezegd dat het land geen chemische wapens heeft. En als we die al zouden hebben, zouden die nooit worden ingezet tegen de eigen bevolking, aldus de functionaris.