Vieze lucht Teheran: scholen dicht

Aangepast op

Scholen en overheidskantoren in Teheran blijven twee dagen dicht vanwege de extreme luchtvervuiling. Ziekenhuizen en banken blijven gewoon open, heeft de gouverneur van de Iraanse hoofdstad bekendgemaakt.

Vrijwel nergens op aarde is de lucht zo vervuild als in Teheran. Op doordeweekse dagen bewegen zich zo'n 15 miljoen inwoners en forenzen door de stad.

Uitlaatgassen

Tijdens de overgang naar de winter piekt de milieuvervuiling die vooral veroorzaakt wordt door uitlaatgassen van het hectische verkeer, in het bijzonder van de vele oudere auto's.

Vaak rijden die op Iraanse benzine van slechte kwaliteit. De geografische ligging van de stad, te midden van bergen, zorgt er bovendien voor dat de vervuilde lucht lang blijft hangen.

Ieder jaar

Vrijwel elk jaar ziet de hoofdstad zich gedwongen om scholen en kantoren enkele dagen te sluiten, zodat de bevolking binnenshuis kan blijven.

Volgens de Iraanse staatstelevisie staan ambulances en bussen gereed op drukke plekken in de stad om in noodgevallen in actie te komen. Vooral ouderen en kinderen wordt aangeraden om binnen te blijven.