'Zelfmoord NFL-spelers komt door hersentrauma'

Aangepast op

Een schok voor veel American Footballfans. Dit weekend pleegde een speler van de Kansas City Chiefs zelfmoord. Alweer de twaalfde speler in vijftien jaar. In veel gevallen is er een directe link naar de sport, ontdekte de universiteit van Boston.

Wetenschappers onderzochten de hersenen van 85 overledenen die te maken hadden met herhaaldelijk trauma aan hun hoofd, onder wie oorlogsveteranen, boksers, footballspelers en ijshockeyers. 68 van hen blijken CTE te hebben gehad, chronic traumatic encephalopathy, een hersenziekte die in verband wordt gebracht met depressie, geheugenverlies, dementie - en zelfs zelfmoord.

Vast staat nu dat 50 voormalige footballspelers CTE hadden, van wie 33 in de NFL speelden. Eerder was bij 18 NFL-spelers spelers al postuum CTE vastgesteld. Dat betekent dat van de onderzochte hersenen van 34 NFL-spelers er 33 CTE hadden. En in 40 procent van die spelers ging het om linemen.

Risico

Beter om dan maar niet te spelen? Dat vindt neurochirurg Richard Ellenbogen, voorzitter van de NFL-afdeling Hoofd, Nek en Ruggegraat, niet. Hij is blij met het onderzoek, maar waarschuwt wel dat er nog niet genoeg gegevens zijn om iets te zeggen over het risico van American Football. "We moeten nog achterhalen hoe vaak dit nou precies gebeurt. Kinderen lopen nog steeds meer risico op de fiets. Ik probeer het in perspectief te zien."

Ook onderzoekers aan andere universiteiten willen meer onderzoek zien. Orthopedisch chirurg Lars Engebretsen van de universiteit van Oslo denkt dat er mogelijk andere oorzaken zijn voor CTE.

Dave Duerson

Vorig jaar werden de hersenen van wijlen American footballer Dave Duerson onderzocht. Hij pleegde in februari 2011 zelfmoord omdat hij depressief was. Zelf dacht hij dat dat kwam door de vele hersenschuddingen tijdens zijn carrière. Hij wilde expliciet dat zijn hersenen onderzocht werden om het verband te bewijzen. Duerson ging zelfs zo ver dat hij zichzelf expres door de borst schoot, in plaats van door het hoofd, zodat zijn hersenen intact bleven. Later dat jaar laaide de dicussie weer op bij de dood van drie ijshockeyspelers.

Door: Onno en Helen