1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Spoorruzie met België opgelost

Er komt toch een snelle treinverbinding tussen Breda en Antwerpen. Staatssecretaris Mansveld heeft daarover afspraken gemaakt met België. Het akkoord was voor Mansveld voorwaarde om per 9 december de Fyra tussen Amsterdam en Brussel te laten rijden.

De hsl tussen Breda en Antwerpen gaat vanaf april volgend jaar acht keer per dag rijden en zal ook stoppen op het Belgische station Noorderkempen. Voor de trein hoeft niet gereserveerd te worden en er geldt geen toeslag.

Stoptrein

Tot april zijn reizigers uit Noord-Brabant aangewezen op de stoptrein tussen Roosendaal en Antwerpen, die ook blijft bestaan. Nederland gaat 2,5 tot 3,5 miljoen euro per jaar bijdragen aan de treinverbindingen.

De Fyra zal niet stoppen in Den Haag. Volgens het ministerie is dat te duur. Reizigers uit Den Haag moeten via Rotterdam naar Brussel reizen.

Afgesloten

Staatssecretaris Mansveld is "ontzettend blij" dat ze na elf jaar onderhandelen het dossier over de hogesnelheidstrein naar België kan sluiten. Volgens haar zijn reizigers straks sneller dan ooit in België.

De ruzie ontstond doordat België ondanks eerdere toezeggingen weigerde mee te werken aan de hsl-verbinding tussen Breda en Antwerpen. Enkele maanden geleden besloot Nederland hoog spel te spelen: als Breda niet aangesloten zou worden, mocht de Fyra naar Brussel niet gaan rijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl