De bron voor het zogenaamde bestaan van het eilandje Sandy bij Australië was een walvisvaarder. Dat zegt een wetenschapper uit Nieuw-Zeeland die onderzocht hoe het eiland ooit op meteorologische en andere kaarten is terechtgekomen.

Anderhalve week geleden werd bekend dat er helemaal geen eiland Sandy in de Stille Oceaan ligt, terwijl het eiland al sinds mensenheugenis op de kaarten staat.

Volgens de Nieuw-Zeelander heeft een walvisvaarder in 1876 voor het eerst gesproken over het eiland. De kapitein van het schip Velocity schreef over een "flinke branding bij de Sandy Eilanden".

Fout gemaakt

De wetenschapper denkt dat de kapitein een fout heeft gemaakt. "Misschien dat er door een rif hoge golven waren. Misschien waren ze van koers geraakt. Er zijn tal van mogelijkheden."

Zijn inschatting is dat de kapitein het eiland op de kaart zette en dat die kaarten daarna zonder controle zijn gekopieerd. Daardoor stond zelfs na 136 jaar een eiland dat nooit heeft bestaan op de kaarten van bijvoorbeeld de CIA, weerbureaus en Google Maps.

STER reclame